Zubni implantati

Rotim Medical Centar
BOUTIQUE KLINIKA

STRUČNI TIM ORDINCIJE ROTIM NUDI RJEŠENJA ZA RAZNE SLUČAJEVE U DENTALNOJ IMPLANTOLOGIJI

Zubni implantat je nadomjestak je od titana, oblika malog vijka koji se ugrađuje u kost gornje i donje čeljusti i služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.To je oseointegrirajući i potpuno biokompatibilni materijal za ljude.

Dentalna implantologija je stomatološka disciplina koja se bavi ugradnjom implantata u bezubu kost gornje i donje čeljusti kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba.

Stručni tim Ordincije Rotim nudi rješenja za razne slučajeve u dentalnoj implantologiji, kao što su slučajevi pacijenata sa potpunom bezubosti, ili djelomična bezubosti sa promijenjenim međučeljusnim odnosima i nedostatnom alveolarnom kosti.

Na implantatima se izrađuje protetska konstrukcija, fiksni ili mobilni rad ovisno o indikaciji i dogovoru s pacijentima. On može služiti kao nadomjestak za jedan zub ili biti potpora mostu odnosno većim protetskim nadomjescima.

PREDNOSTI ZUBNIH IMPLANTATA

Prednosti zubnih implantata su mnogobrojne. Implantat i funkcijski i estetski zamjenjuje i ponaša se kao prirodan zub, a omogućava pacijentu sačuvati svoje zdrave zube, odnosno izbjeći brušenje zdravih zubi.

OPIS PROTOKOLA UGRADNJE ZUBNIH IMPLANTATA

Radi se od kirurškom ambulantnom i bezbolnom zahvatu koji se radi u lokalnoj anesteziji. Pacijenti su spremni vratiti se svakodnevnom životu već jedan dan nakon ugradnje implantata.
Preduvjet za ugradnju implantata je dobra i zdrava kost.
Za pretragu i točnu dijagnostiku se koristi digitalna panoramska snimka a po potrebi i CT dijagnostika. Ukoliko se nailazi na problem nedostatka kosti, kao rješenje se nudi augmentacija kosti (ugradnja umjetne kosti), a u gornjoj čeljusti i sinus lift (podizanje sinusa). Nakon samog zahvata dolazi do osteointegracije, procesa srastanja kosti i implantata. Kod donje čeljusti potrebno je pričekati 2-3 mjeseca, a kod gornje čeljusti 3-4 mjeseca kako bi se na implantatima mogao napraviti protetski rad.

Protokol za ugradnju implantata je jednostavan.

Potrebno je obaviti pregled i razgovor sa doktorom dentalne medicine te napraviti digitalno ortopansko rendgensko snimanje čeljusti kako bi se provjerilo stanje koštanog tkiva i odredilo mjesto postavljanja implantata.

Koncept implanto – protetske terapije najlakše je opisati na sljedeći način:

U kost se ugrađuje titanski implantat koji nadomješta korijen izgubljenog zuba.

Za uspjeh terapije ključno je srastanje zubnog implantata i kosti pacijenta – oseointegracija.

Nakon srastanja slijedi izrada zuba koji nedostaju.

U jednostavnim slučajevima radi se o jednom zubu, a krajnji domet dentalne implantologije je nadomještanje svih zuba u čeljusti za što je potrebno 6 – 8 implantata po čeljusti.

Ako je moguće pacijentu se izrađuju privremeni zubi koji mu omogućavaju da normalno funkcionira dok traje period srastanja implantata sa kosti.

Nakon 2 do 3 mjeseca radi se trajni protetski rad.

Uzima se otisak, pa se na temelju modela izrađuje zubna kruna, most ili proteza.

Napokon gotovi protetski nadomjestak stomatolog pričvrsti na implantate, odnosno vijke od titana.

Ukoliko pacijent nakon provjere estetike i funkcionalnosti bude zadovoljan, tretman ugradnje implantata je završen.

ODRŽAVANJE ZUBNIH IMPLANTATA

Trajnost implantata trebala bi biti doživotna ukoliko se pacijenti pridržavaju uputa svog doktora te ako izostanu komplikacije (upala – tzv. periimplantitis).

Međutim, protetski nadomjesci koji se rade na ugrađene implantate se moraju periodički zamijeniti.

Od ključne su važnosti redovite kontrole minimalno dva puta godišnje i pojačana higijena usne šupljine.

Komplikacije su rijetke i rješive uz pravodobnu dijagnozu.

ZUBNI IMPLANTATI KAO RIJEŠENJE POTPUNO BEZUBE ČELJUSTI

Vrlo čest problem mnogih pacijenata su potpuno bezube čeljusti.

Ti pacijenti su uglavnom morali koristiti totalne proteze s kojima se javljaju velike poteškoće te s kojima se vrlo teško funkcionira.

Osim što ne priliježu čvrsto, otežavaju govor i žvakanje, proteze ni estetski ni funkcionalno ne zadovoljavaju današnje standarde.

Zubni implantati su u takvim slučajevima savršeno rješenje za sve te probleme.

Oni služe kao čvrsto sidrište za protezu ili mogu biti nosači za potpuno fiksni protetski rad. Time se izbjegava mukotrpno nošenje proteza.

Uspješnost implantološke terapije veća je od 95 % te time predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

 

Cijene provjerite na linku – CJENIK.

Sve dodatne informacije možete saznati kod našeg tima pozivom na broj 01 2004 674, putem maila: info@ordinacija-rotim.hr ili ostavite podatke u našoj kontakt formi.