Tretman botoxom

Rotim Medical Centar
BOUTIQUE KLINIKA

Popularni botox, u Europi poznat pod nazivom Vistabel, je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji se posljednjih desetak godina koristi u medicini.

 

Područje njegove prve primjene bila je okulistika, neurologija, pedijatrija, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi u kozmetologiji, odnosno kod estetskih zahvata.

 

ŠTO JE BOTOX?

 

Botulinum toksin je prirodni pročišćeni protein koji dolazi u sedam imulonoški različitih oblika, a označavaju se slovima od A do G. Prve ideje o mogućoj primjeni Botulinum toksina u svrhu liječenja javile su se 1882. godine, no do praktične primjene dolazi tek 1920. godine kada se počinje primjenjivati u liječenju strabizma.

 

PRIMJENA BOTOXA U POMLAĐIVANJU LICA

 

Korištenje Botulinum toxina tip A smatra se jednom od najučinkovitijih estetskih metoda u uklanjanju površinskih bora te prevenciji nastanka dubljih bora. Botox djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića.

 

Radi se o jednostavnom, nekirurškom tretmanu. Tretman Botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela.

 

Botox neće utjecati na osjetilne živce niti ćete se osjećati ukočeno.

 

BOTOXOM MOŽEMO TRETIRATI RAZLIČITE ZONE NA LICU

 

Botox najčešće primjenjujemo za:

  • uklanjanje horizontalnih bora na čelu
  • vertikalnih bora na čelu (bore mrštilice)
  • bora s vanjske strane očiju (bore smijalice)
  • Gummy smile (izraženo zubno meso pri smijanju)
  • Bruksizam (škripanje zubi)
  • Migrene zbog čvrstih masetera

 

CILJ TRETMANA BOTOXOM

 

Kao i sa svime, treba biti umjeren i prepustiti se u ruke pravim znalcima. Kada se koristi ispravno, može čelu dati privlačan i prirodan izgled. Zato je važno da vas tretira iskusni doktor koji može prosuditi veličinu i snagu vaših mišića te koliko vam je botoxa potrebno. Mnogi nedovoljno educirani liječnici tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući. Cilj botoxa jest licu pružiti osvježen i mladenački izgled.

 

TIJEK ZAHVATA

 

Tretman se obavlja u ordinaciji ambulantno i sam tijek ima nekoliko etapa.

Prvenstveno je najvažnije odraditi inicijalni razgovor s pacijentom, kako bismo saslušali sve želje i očekivanja pacijenta.

Pacijenti potpisuje suglasnost za izvođenje zahvata.

Nakon razgovora radi se plan tretiranja lica.

Nakon toga kreće priprema i izvodi se tretman.

Botox se ubrizgava u željeno područje pomoću malih, tankih iglica. Za vrijeme tretmana pacijenti osjete blagu nelagodu.

Nakon tretmana doktor nanosi laganom masažom post proceduralnu kremu koja maksimalno ublažuje crvenilo i moguću iritaciju kože. Stoga većina pacijenata odlazi bez ikakvih znakova da se tretman odradio.

 

PRIPREMA PACIJENTA

 

Tretmani hijaluronskim filerima ne zahtjevaju dugu pripremu – pacijenti su u roku od 15-ak minuta spremni za tretman.

Za početak potrebno je ukloniti svu šminku prije samog tretmana na mjestima koja će biti tretirana.

Od izrazite važnosti je dezinfekcija područja koje će se tretirati, nakon što se ukloni šminka.

Nakon dezinfekcije ide aplikacija.

 

TRAJANJE TRETMANA BOTOXA

 

Sveukupno tretman i razgovor trajati će oko 45 minuta. Trajanje ovisi o tome dolazi li pacijent prvi put na određeni tretman i zna li što točno želi tretirati.

Sam tretman traje ovisno o područjima koja se tretiraju i količini botoxa koji se aplicira, ukupno od 15 do 20 minuta.

 

MEHANIZAM DJELOVANJA BOTOXA

 

Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima.

 

Pojedine bore, poznate kao „dinamične bore“ rezultat su uobičajenih pokreta mišića. Tijekom života konstantna gestikulacija facijalnim mišićima uzrokuje stalne kontrakcije mišića te tako nastaju duboke bore na čelu, između obrva te oko očiju, što na poslijetku čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim.

 

Kada se botox ubrizga u te mišiće, blokiraju se živčani signali – stoga slijedi da se mišići opuštaju i bore izravnavaju.

 

REZULTATI BOTOXA I OPORAVAK

 

Rezultati tretmana botoxo vidljivi su kroz 7 dana, no prvi znakovi pokazat će se kroz 3-4 dana.

 

Botox je relativno kratkog vijeka trajanja, što ograničava njegovu učinkovitost kao medicinsko-kozmetičkog postupka. Trajnost konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama (u većini slučajeva je od 4 do 6 mjeseci).

 

Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, a potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje doktor.

 

U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca kako bi se održao mladenački i svjež izgled.

 

Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji, odnosno učestalost dolaska na tretmane postaje rijeđa.

 

BOTOX JE SIGURAN TRETMAN

 

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.

 

Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman botoxom odlučilo više milijuna ljudi.

 

MJERE OPREZA

 

Nakon tretmana botoxom moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka ili osjetljivosti na mjestu ubrizgavanja.

 

Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon, dok otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana.

 

Nuspojave su izrazito rijetke.

 

Nakon tretmana botoxom pacijent ne smije biti u vodoravnom položaju nekoliko sati, a prvu večer preporuča se spavanje na leđima kako se tretirani dio ne bi pritiskao. Zbog toga se preporuča botox raditi u jutarnjim/popodnevnim satima.

 

Također, tokom 48 sati, preporuča se izbjegavanje: saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano (kape, kacige, spavanje na trbuhu).