Tretman botoxom

Popularni Botox, u Europi poznat pod nazivom Vistabel, je prirodni pročišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum, koji se posljednjih desetak godina koristi u medicini.

Područje njegove prve primjene bila je okulistika, neurologija, pedijatrija, a u posljednjih nekoliko godina najviše se koristi u kozmetologiji, odnosno kod estetskih zahvata.

Botulinum toksin je prirodni pročišćeni protein koji dolazi u sedam imulonoški različitih oblika, a označavaju se slovima od A do G. Prve ideje o mogućoj primjeni Botulinum toksina u svrhu liječenja javile su se 1882. godine, no do praktične primjene dolazi tek 1920. godine kada se počinje primjenjivati u liječenju strabizma.

PRIMJENA BOTOXA U POMLAĐIVANJU  LICA

Korištenje botulinum toxina tip A smatra se jednom od najučinkovitijih estetskih metoda u uklanjanju površinskih bora te prevenciji nastanka dubljih bora. Botox djeluje na bore na čelu i oko očiju koje uzrokuju uobičajeni pokreti mišića.

Radi se o jednostavnom, nekirurškom tretmanu. Tretman Botoxom siguran je i jedan od najdjelotvornijih te najpopularnijih estetskih tretmana za uklanjanje bora na području čela.

Botox neće utjecati na osjetilne živce niti ćete se osjećati ukočeno.

Najčešće se primjenjuje za :

  • uklanjanje horizontalnih bora na čelu
  • vertikalnih bora na čelu (bore mrštilice)
  • bora s vanjske strane očiju (bore smijalice)

Kada se koristi ispravno, može čelu dati privlačan i prirodan izgled, no ne valja pretjerati. Zato je važno da vas tretira iskusni doktor koji može prosuditi veličinu i snagu vaših mišića te koliko vam je Botoxa potrebno. Mnogi nedovoljno educirani liječnici tu činjenicu zanemaruju i zato njihovi rezultati nisu zadovoljavajući.

OPIS TRETMANA

Tretman  se obavlja u liječničkim ordinacijama, a postupak traje od 10 do 15 minuta.

Prije tretmana se tretirano područije pažljivo dezinficira te lokalno anestezira.

Pacijent potpisuje Suglasnost za izvođenje zahvata.

Prilikom aplikacije izuzetno tankim iglama  u regiji koja se tretira pacijenti osjete samo blagu nelagodu.

MEHANIZAM DJELOVANJA BOTOXA

Botox djeluje tako da blokira signale od živaca prema mišićima.

Pojedine bore, poznate kao „dinamične bore“ rezultat su uobičajenih pokreta mišića. Tijekom života konstantna gestikulacija facijalnim mišićima  uzrokuje stalne kontrakcije mišića te tako nastaju duboke bore na čelu, između obrva te oko očiju, što čovjekov izgled ne čini samo starijim, nego i mrzovoljnim i umornim.

Kada se Botox ubrizga u te mišiće, blokiraju se živčani signali, mišići se opuštaju i bore izravnavaju.  Botox je relativno kratkog vijeka trajanja, što ograničava njegovu učinkovitost kao medicinsko-kozmetičkog postupka.

Učinak je vidljiv već nakon 3 – 4  dana.

 

TRAJNOST REZULTATA

Trajnost konačnog rezultata zahvata varira, ovisno o individualnim karakteristikama (u većini slučajeva je od 4 do 6 mjeseci).

Tretman se može ponavljati neograničen broj puta, a potrebno je pripaziti da između tretmana bude odgovarajući vremenski razmak, kojeg određuje doktor.

U najvećem broju slučajeva tretman se ponavlja svaka 4 mjeseca kako bi se održao mladenački i svjež izgled.

Važno je spomenuti da je kod ponovljenih tretmana estetski učinak pomlađivanja trajniji.

Bitno je spomenuti da je tretman još 2002. godine odobrila američka organizacija Food and Drug Administration (FDA) koja kontrolira kvalitetu i sigurnost hrane i lijekova.

Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u, nakon tog odobrenja, na tretman Botoxom odlučilo više  milijuna ljudi.