Hijaluronski fileri

Rotim Medical Centar
BOUTIQUE KLINIKA

 

 

Kada je Madame Valérie Taupin 2003. otvorila TEOXANE Laboratories u Ženevi, njezina je vizija bila kristalno jasna: zadovoljiti potrebe estetskog tržišta koje se neprestano razvija pružajući stručno kreirane vrhunske proizvode visoke učinkovitosti potkrijepljene rigoroznim znanstvenim istraživanjem.

Danas naš fokus ostaje nepromijenjen. Posvećeni smo kontinuiranoj primjeni našeg vodećeg stručnog znanja i standarda visoke kvalitete u dizajnu i proizvodnji filera hijaluronske kiseline (HA).

Kada je riječ o dizajniranju Teoxaneovih dermalnih punila, usredotočeni smo na znanost anatomije i fiziologije, za ishode prirodnog izgleda za sva područja lica.

Konačno, prepoznajemo da u svim našim inovacijama ne treba raditi kompromis između trajanja i sigurnosti. Ponosni smo što imamo niz dugotrajnih filera s dobrim sigurnosnim profilom.

____________________________________________

 

Hijaluronski dermalni fileri posljednjih su deset godina postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora lica. Hijaluronskim filerima najčešće se popunjavanju već formirane bore u cilju pomlađivanja, iako se sada koriste i kod osoba iznad 25 godina starosti, kao prevencija nastanka bora.

Nekoliko je razloga velikog porasta popularnosti filera – to su njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavna i bezbolna primjena, te minimalne komplikacije.

 

ŠTO SU HIJALURONSKI DERMALNI FILERI?

 

Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja ima veliki udio u izgradnji vanstaničnog prostora naše kože, gdje ima vrlo važnu ulogu u balansu vode, kao i cijeljenju upravo zato jer omogućuje dobru hidrataciju. Najveći benefit kod primjene dermalnih filera jest da hijaluronski fileri utječu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.

 

Sve nekirurške i minimalno invazivne zahvate estetike lice izvodi licencirani i ovlašteni instruktor dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent. koji je zajedno sa poznatim estetskom kirurgom dr.med. Sinišom Glumičićem osnivač i predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora (HDEM HLZ). Društvo niz godina promovira i bavi se metodama anti-aging i nekirurškog pomlađivanja.

 

DERMALNIM FILERIMA TRETIRAMO SVE ZONE LICA

 

Hijaluronskim filerima mogu se tretirati sve zone lica:

  • nazolabijalne bore
  • mentolabijalne bore
  • “bar code” bore (okomite borice iznad gornje usne, tzv. “pušačke bore“)
  • tretmani podočnjaka
  • povećanje usana
  • generalno povećanje izgubljenog volumena u licu (npr. obrazi)
  • korigiranje kontura lica (npr. brada)

 

CILJ TRETMANA HIJALURONSKIM DERMALNIM FILERIMA

 

Uvijek težimo onome “manje je više” – želimo da naše klijentice zadrže prirodan izgled uz minimalne korekcije. Stoga je vrlo važno naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica. Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekt liftinga lica.

 

TIJEK TRETMANA

 

Tretman se obavlja u ordinaciji ambulantno i sam tijek ima nekoliko etapa.

1. Prvenstveno je najvažnije odraditi inicijalni razgovor s pacijentom, kako bismo saslušali sve želje i očekivanja pacijenta.
2. Pacijenti potpisuje suglasnost za izvođenje zahvata.
3. Nakon razgovora radi se plan tretiranja lica i odabire se dermalni filer koji će se aplicirati.
4. Nakon toga kreće priprema i izvodi se tretman.
5. Filer se ubrizgava u željeno područje pomoću malih, tankih iglica. Za vrijeme tretmana pacijenta se informira o tome koliko je filera ubrizgano te ako pacijent želi, u svakom trenutku može pogledati učinak onog što je napravljeno.
6. Nakon tretmana doktor nanosi post proceduralnu kremu koja maksimalno ublažuje crvenilo i moguću iritaciju kože. Stoga većina pacijenata odlazi bez ikakvih znakova da se tretman odradio.

 

PRIPREMA PACIJENTA

 

Tretmani hijaluronskim filerima ne zahtjevaju dugu pripremu – pacijenti su u roku od 15-ak minuta spremni za tretman.
1. Za početak potrebno je ukloniti svu šminku prije samog tretmana na mjestima koja će biti tretirana.
2. Od izrazite važnosti je dezinfekcija područja koje će se tretirati, nakon što se ukloni šminka.
3. Nakon dezinfekcije, na područje koje će se tretirati nanosi se anestetska krema kako bi se ublažili injekcijski ubodi.
4. Nakon 15 minuta anestetik se ukloni, ponovno se dezinficira lice i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.

 

TRAJANJE TRETMANA

 

Sveukupno tretman i razgovor trajati će oko sat vremena. Trajanje ovisi o tome dolazi li pacijent prvi put na određeni tretman i zna li što točno želi tretirati.
Sam tretman traje ovisno o područjima koja se tretiraju i količini filera koji se aplicira, ukupno od 30 do 45 minuta.

 

REZULTATI I OPORAVAK

 

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima vidljivi odmah nakon tretmana.
Zbog mogućeg crvenila na koži, otoka ili podljeva, koji se povuku kroz nekoliko dana, pravi rezultati biti će vidljivi onda.
Potrebna su minimalno 2 tjedna da se preparat sam preraspodijeli i da se vidi pravi učinak. Stoga ukoliko je želja ponavljati tretman, predlaže se da se pričeka određeno vrijeme da se vidi rezultat.

 

MJERE OPREZA

 

Nakon tretmana dermalnim filerima moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka ili osjetljivosti na mjestu ubrizgavanja filera.
Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon, dok otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana.
Nuspojave su izrazito rijetke.
Nakon tretmana dermalnim filerom preporuča se izbjegavanje: saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

 

NAJPOPULARNIJI TRETMAN DERMALNIM FILERIMA – POVEĆANJE USANA – LIP DESIGN

 

Opis zahvata

Povećanje usana vrši se nekiruškom i minimalno invazivnom metodom aplikacije određenog preparata, čime se postiže veći volumen usnica i isticanje određenih strateških mjesta. Povećanje usana radi se najčešće kod mlađih osoba kod kojih postoji primarno manji volumen, odnosno kod tankih usana ili kod starijih osoba gdje je došlo do atrofije tkiva u području samih usana.

Postoje dvije osnovne vrste preparata (filera): jedna skupina spada u tzv. trajne filere, a druga u polutrajne ili resorptivne.

Opće prihvaćene metode u svijetu današnjeg modernog pristupa anti-agingu je primjena polutrajnih, tj. razgradivih filera – dermalnih hijaluronskih filera.

U našem Centru koristimo Teosyal®RHA hijaluronske filere koji su rezultat rada Teoxane labaratorija, a nastali su kao želja da se stvori filer koji će se kretati s pokretima Vašg lica. Karakterizira ih poseban način vezivanja lanaca hijaluronske kiseline, čime je bolje očuvana njihova duljina.

 

Priprema pacijenta

Prije postupka važno je s doktorom razmotriti koji efekt želite postići u smislu povećanja, jer o tome ovisi i količina preparata koja će se koristiti. Ipak je važno napomenuti da ne treba pretjerivati.

 

Tijek zahvata

Sam tretman povećanja usana započinje sa pažljivom dezinfekcijom tretirane regije te ciljanom i primjerenom anestezijom. Nakon toga se dermalni filer u obliku injekcije aplicira dužinom ruba usana te u same usnice kako bi se usne izmodelirale i postigao se željeni oblik i volumen usana. Postoje razne tehnike za aplikaciju dermalnih filera kojima se postižu razni efekti, ovisno o željama i kako bi se postigao najbolji mogući učinak.
Zahvat je kratkotrajan i dobro se podnosi, nakon zahvata nema bolova.

Oporavak nakon zahvata

Ako se pojavi oteklina potrebno je oko 24 – 48 sati da sasvim splasne, a nakon dva tjedna očekujemo konačni rezultat. Postoji mogućnost hematoma na mjestima aplikacije, ali nakon par dana oni nestaju u potpunosti.
Nakon tretmana prvi dan potrebno je izbjegavati korištenje šminke i ne piti alkohol kako ne bi bilo nepotrebnog oticanja koje se smiruje kroz 2 dana.
Preporučuje se korištenje određene kozmetike za ublažavanje reakcije tkiva, ali isključivo po preporuci doktora (kreme, masti).

Primjerice: Teoxane kreme – Post Procedure ili Deep Repair Balm, koje momentalno ublažuju i uklanjuju crvenilo.