Hijaluronski fileri

Sve nekirurške i minimalno invazivne zahvate estetike lice izvodi licencirani i ovlašteni instruktor dr. sc. Željko Rotim, univ. mag. med. dent. koji je zajedno sa poznatim estetskom kirurgom dr.med. Sinišom Glumičićem osnivač i predsjednik HRVATSKOG DRUŠTVA ZA ESTETIKU LICA HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA (HDEL HLZ) koje niz godina promovira i bavi se metodama anti aginga i  nekirurškog pomlađivanja.

Hijaluronski dermalni fileri posljednjih su deset godina postali zlatni standard kada je riječ o popunjavanju bora lica. Nekoliko je razloga velikog porasta popularnosti filera – to su njihova kompatibilnost i biološka razgradnja u koži, jednostavna i bezbolna primjena, te minimalne komplikacije.

Hijaluronska kiselina je prirodna tvar koja ima veliki udio u izgradnji vanstaničnog prostora naše kože, gdje ima vrlo važnu ulogu u balansu vode, kao i cijeljenju upravo zato jer omogućuje dobru hidrataciju.

Hijaluronskim filerima najčešće se popunjavanju već formirane bore u cilju pomlađivanja, iako se sada koriste i kod osoba iznad 25 godina starosti, kao prevencija nastanka bora.
PRIMJENA DERMALNIH FILERA U POMLAĐIVANJU LICA

 

Hijaluronski fileri su namijenjeni  tretiranju svih zona lica :

NAZOLABIJALNIH BORA

MENTOLABIJALNIH BORA

“BAR CODE” BORA ( okomite borice iznad gornje usne , tzv “pušačke bore“ )

TRETMANIMA PODOČNJAKA

POVEĆANJE USANA

GENERALNO POVEĆANJE IZGUBLJENOG VOLUMENA

KORIGIRANJE KONTURA LICA

 

Najveći benefit kod primjene dermalnih filera je da  hijaluronski fileri utječu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena.

Najvažnije je naglasiti da hijaluronski fileri omogućavaju postizanje i zadržavanje prirodnog izgleda kontura lica.

Tretiranjem određenih dijelova lica posebnim tehnikama, postiže se zapravo efekt liftinga lica.

 

PRIPREMA PACIJENTA

Od izrazite važnosti je dezinfekcija područja koje će se tretirati.

Potrebno je  ukloniti svu šminku prije samog tretmana.

Na lice se nanosi anestetska kremu kako bi se ublažili injekcijski ubodi.

Nakon 15 minuta anestetik se ukloni, dezinficira lice  i može se započeti s aplikacijom dermalnih filera.

 

TIJEK ZAHVATA

Tretman se obavlja u ordinaciji ambulantno.

Nakon razgovora s pacijentom u kojemu se pažljivo saslušaju želje pacijenta odabere se  dermalni filer koji će se aplicirati.

Filer se ubrizgava u željeno područje pomoću malih, tankih igala. Za vrijeme tretmana pacijenta se informira o tome koliko je filera ubrizgano te ako pacijent želi, u svakom trenutku može pogledati učinak onog što je napravljeno.

Sam tretman traje ovisno o područjima koja se tretiraju i količini filera koji se aplicira, ukupno od 30 do 45 minuta.

 

OPORAVAK

Na mjestima aplikacije nastane crvenilo na koži koje uglavnom  nestaje  nakon nekoliko sati, dok se otok i podljev obično povuku kroz nekoliko dana. Potrebna su minimalno 2 tjedna da se preparat  sam preraspodijeli i da se vidi  pravi učinak.

MJERE OPREZA
Nakon tretmana dermalnim filerima moguća je pojava crvenila, podljeva, otoka, ili osjetljivosti na mjestu ubrizgavanja filera. Crvenilo nestaje obično nekoliko sati nakon, dok otok i podljev najčešće nestaju za nekoliko dana.

Nuspojave su izrazito rijetke.

Nakon tretmana dermalnim filerom preporuča se izbjegavanje: saune, izlaganje suncu, odlasci u solarij, pritiskanje dijela lica koje je tretirano.

 

POVEĆANJE USANA – LIPP DESIGN

Opis zahvata

Povećanje usana vrši se nekiruškom i minimalno invazivnom metodom aplikacije određenog preparata, čime se postiže veći volumen usnica i isticanje  određenih strateških mjesta. Povećanje usana radi se najčešće kod mlađih osoba kod kojih postoji primarno manji volumen, odnosno kod tankih usana, ili kod  starijih osoba gdje je došlo do atrofije tkiva u području samih usana.

Postoje dvije osnovne vrste preparata (filera).

Jedna skupina spada u tzv. trajne filere, a druga u polutrajne ili resorptivne.

Opće prihvaćene metode u svijetu današnjeg modernog pristupa anti agingu je primjena  polutrajnih, tj. razgradivih filera.

U Rotim Medical Centru koristimo Teosyal®RHA hijaluronske filere koji su rezultat rada Teoxane labaratorija, a nastali su kao želja da se stvori filer koji će se kretati s pokretima Vašg lica. Karakterizira ih poseban način vezivanja lanaca hijaluronske kiseline, čime je bolje očuvana njihova duljina.

Priprema pacijenta


Prije postupka važno je s doktorom razmotriti koji efekt želite postići u smislu povećanja, jer o tome ovisi i količina preparata koja će se koristiti. Ipak je važno napomenuti da ne treba pretjerivati.

Tijek zahvata


Sam tretman povećanja usana započinje sa pažljivom dezinfekcijom tretirane regije te ciljanom i primjerenom anestezijom. Nakon toga se dermalni filer u obliku injekcije  aplicira dužinom ruba usana te u same usnice kako bi se usne izmodelirale i postigao se željeni oblik i volumen usana. Postoje razne  tehnike za aplikaciju dermalnih filera kojima se postižu razni efekti, ovisno o željama i kako bi se postigao najbolji mogući učinak. Zahvat je kratkotrajan i dobro se podnosi, nakon zahvata nema bolova.

Oporavak nakon zahvata


Ako se pojavi oteklina potrebno je oko 24 – 48 sati da sasvim splasne, a nakon dva tjedna očekujemo konačni rezultat. Postoji mogućnost hematoma na mjestima aplikacije, ali nakon par dana oni nestaju u potpunosti .

Nakon tretmana prvi dan potrebno je izbjegavati korištenje šminke.

Preporučuje se korištenje određene kozmetike za ublažavanje reakcije tkiva ali isključivo po preporuci doktora (kreme, masti).