ZAŠTO SE ZUBI ŽUTE I MIJENJAJU BOJU?

ZAŠTO SE ZUBI ŽUTE I MIJENJAJU BOJU?

Zubi su sjajan dio našeg osmijeha i izgleda, ali ponekad se mogu zaputiti na put promjene boje i postati žući. Razlozi za ovu promjenu mogu biti raznovrsni.

Navodimo vam tri ključna razloga koji nam mogu pomoći da razumijemo što se događa:

  1. Pigmentacija uzrokavana hranom i pićem
  2. Upotreba duhanskih proizvoda
  3. Nedovoljna oralna higijena

Pigmentacija hrane i pića

Jedan od glavnih “krivaca” za žućenje zubi je hrana i piće koje konzumiramo. Kava, čaj, crno vino, tamni sokovi, umak od rajčice i raznobojno voće – svi oni mogu ostaviti tragove na površini zuba. Ovi pigmenti se polako skupljaju tijekom vremena, i na kraju, voilà – žućkasta nijansa je tu.

Upotreba duhanskih proizvoda

Upotreba duhanskih proizvoda igra značajnu ulogu u ovoj priči. Kemikalije koje se nalaze u duhanskom dimu doslovno ulaze u zubnu caklinu i remete prirodnu boju. Nikotin i ostali sastojci duhana mogu napraviti mrlje koje ne želimo zadržati na zubima – smeđe i žute fleke su samo početak, a dugoročno, boja se mijenja sve više.

Nedovoljna oralna higijena

Ako ne pridajemo dovoljno pažnje četkanju i korištenju zubnog konca, može doći do nakupljanja plaka na zubima. Plak je kombinacija bakterija, ostataka hrane i malo sline – pomalo bljak, ali istina. Ako ga ne čistimo redovito, plak postaje zubni kamenac. To je onaj tvrdi, tvrdi sloj na zubima koji ne daje nikakve pozitivne rezultate – osim što zube može učiniti žućkastima.

Važno je shvatiti da postoje i drugi čimbenici koji mogu utjecati na boju zubi. Starenje, genetika, određeni lijekovi, pa čak i ozljede mogu utjecati na našu nijansu osmijeha. Redovita briga o oralnoj higijeni je ključna – četkanje barem dva puta dnevno, upotreba zubnog konca i česti posjete stomatologu. Izbjegavanje ili smanjenje konzumacije hrane i pića koja pomažu u promjeni boje također može biti naša tajna za očuvanje prirodne boje zuba. I naravno, prestanak pušenja, kao dobar potez za sve one koji žele zadržati bjelinu osmijeha.

Ako želimo dodatno pojačati sjaj naših zuba, možemo razmisliti o izbjeljivanju. Posjet stomatologu za izbjeljivanje je jedna od opcija, ali i kod kuće postoje različiti proizvodi poput gelova, traka ili olovaka. No, treba biti oprezan – potrebno je slijediti upute i ne pretjerivati, kako ne bismo završili sa osjetljivim zubima ili oštećenim desnima. Prije nego što se upustimo u ovu avanturu, najbolje je konzultirati se sa stomatologom, tako da znamo što točno radimo i kako bismo dobili preporuke koje odgovaraju našem oralnom zdravlju.

Promjena boje zubi, uključujući žućenje, događa se iz različitih razloga kao što su pigmentacija hrane, pušenje duhana i nedovoljna oralna higijena. Ako želimo očuvati prirodnu bjelinu, moramo se pobrinuti za svoju oralnu higijenu i pripaziti naono što unosimo oralnim putem u naš organizam. Izbjegavanje loših navika i briga o zubima je put do sjajnog osmijeha.

Vidimo se u RMC-u!

Vaš Ro-team

No Comments

Post A Comment