10 razloga krvarenja desnih

10 razloga krvarenja desnih

Zamislite jutro. Umivaonica, zubna pasta, četkica. Četkanje zuba i… o, ne! Krvarenje desni. Ne brinite, niste jedini. Krvarenje desni je onaj mali alarm koji nam govori da nešto treba popraviti u našim ustima. Iako je vrlo neugodno, to je i znak da nešto nije u redu s našim oralnim zdravljem. Isto tako, može biti upozorenje koje nas podsjeća da je potrebna bolja oralna higijena ili posjet stomatologu. Krvarenje desni je uobičajeni simptom koji ukazuje na prisutnost određenih problema u usnoj šupljini. U nastavku donosimo nekoliko mogućih razloga zašto se to događa.

1. Gingivitis – prvi signal upale

Gingivitis je ona riječ koju ne želimo čuti od stomatologa. To je početak upale desni zbog malih bakterijskih prijatelja koje zovemo plak. Plak je mekana, ljepljiva tvar koja se sastoji od bakterija, ostataka hrane i sluzi. Kada plak nije redovito uklonjen putem četkanja i zubnog konca, može izazvati iritaciju i upalu desni, što rezultira krvarenjem.

2.Parodontitis – gingivitis na steroidima

Ako se gingivitis ne liječi, može napredovati u ozbiljnije stanje poznato kao parodontitis. Parodontitis je ozbiljnije stanje koje uključuje upalu i oštećenje tkiva koje podržava zube, uključujući kost i ligamente. Krvarenje desni je čest simptom parodontitisa, a može biti popraćeno i drugim simptomima poput crvenila, oticanja, osjetljivosti ili povlačenja desni te čak gubitka zubi.

3. Održavanje oralne higijene – ključ prevencije

Ako preskačete četkanje ili koristite pogrešne tehnike, vaše desni to primjećuju. Plak i bakterije se skupljaju, desni postaju iritirane i počinju krvariti. Dobro četkanje, korištenje zubnog konca i redoviti posjeti stomatologu čuvaju desni sretnima i zdravima.

4.Korištenje nepravilnih tehnika četkanja zubi

Čišćenje zuba ne bi trebalo biti kao borba sa sumo hrvačem. Prejako četkanje ili korištenje pregrube četkice mogu ozlijediti osjetljive desni i uzrokovati krvarenje. Blago i nježno je pravilo broj jedan. Preporučujemo korištenje mekane ili srednje tvrdoće četkice te nježno četkanje zuba kružnim pokretima.

5. Hormonalne promjene – sitne, ali značajne

Hormonalne promjene koje se događaju tijekom puberteta, trudnoće ili menopauze mogu utjecati na zdravlje desni. Povećana razina hormona može povećati osjetljivost desni i učiniti ih sklonijim krvarenju.

6. Nedostatak vitamina – tvoje desni vole voće

Nedostatak određenih vitamina, poput vitamina C i K, može oslabiti tkiva desni i povećati njihovu sklonost krvarenju. Održavanje uravnotežene prehrane bogate voćem, povrćem i hranom koja sadrži ove vitamine može vam pomoći u održavanju zdravih desnih.

7. Pušenje duhana – neprijatelj oralnog zdravlja

Pušenje duhana i izlaganje duhanskim proizvodima može biti štetno za oralno zdravlje. Kada nikotin i ostala ekipa toksina uskoči u igru, krvne žile u desnima se sužavaju što izaziva krvarenje. Kao rezultat svega toga, može doći do povećanog rizika od razvoja parodontalnih bolesti.

8. Lijekovi – sitna, ali značajna sitnica

Neki lijekovi, kao što su oni koji razrjeđuju krv, mogu povećati sklonost krvarenju desni. Ako uzimate takve lijekove, recite to svom liječniku.

9. Ozljede ili trauma – pažljivo i oprezno

Ozljede ili trauma usne šupljine, poput grubog četkanja, ozljeda zuba ili nepravilne uporabe zubnog konca, mogu uzrokovati oštećenje tkiva desni i izazvati krvarenje.

10. Sistemske bolesti – slušaj svoje tijelo

Ponekad je krvarenje desni signal za nešto ozbiljnije. Sistemske bolesti poput dijabetesa, leukemije ili autoimunih poremećaja mogu utjecati na zdravlje desni i povećati rizik od krvarenja.

Krvarenje desni nije poziv na paniku, ali nije niti za zanemariti. Pravilna oralna higijena, dobra prehrana i redoviti posjeti stomatologu čuvaju vaš osmijeh sretnim I zdravim. Ako primijetite krvarenje ili neke slične promjene koje nisu uobičajene, nema brige – stomatolog je kao superheroj za tvoje desni.

Čekamo vas u RMC-u!

Vaš Ro-team

No Comments

Post A Comment