Psihološka priprema djeteta za prvi stomatološki pregled

Psihološka priprema djeteta za prvi stomatološki pregled

Najčešće pitanje koje roditelji postavljaju glasi – kada je idealno vrijeme za prvi posjet stomatologu?

Priprema djeteta za prvi odlazak u ordinaciju dentalne medicine trebala bi započeti u što ranijoj dobi. Prema preporuci krovne američke stomatološke organizacije „American Dental Association“, ali i drugih stomatoloških udruga diljem svijeta, dijete je poželjno odvesti stomatologu već u dobi od jedne godine. Dakle, odlazak stomatologu bi se trebao dogoditi i prije nego što dijete nužno zatreba stomatološko liječenje.

Razlog za odlazak stomatologu u tako ranoj dobi leži i u činjenici da su zubi u dobi od godinu dana najčešće zdravi i očuvani te nema potrebe za potencijalno neugodnim ili bolnim stomatološkim zahvatima. Istraživanja su pokazala da je pojavnost karijesa kod djece u dobi od jedne godine ravna nuli dok, u dobi od dvije godine čak 8% djece ima jedan ili više karijesa.

Dob djeteta ima velik utjecaj na način ponašanja, stoga će mala djeca do tri godine zahtjevati posebno razumijevanje i strpljenje pri radu. Djeca u toj dobi su najčešće vezana uz majku, pa je poželjno da majka u početku prilikom stomatološkog pregleda bude u blizini djeteta. Majka nerijetko mora biti spremna bez straha i sama sjesti u stomatološki stolac držeći dijete u naručju tijekom pregleda stomatologa. Prvi pregled je od iznimne važnosti jer je potrebno osigurati da dijete u ovoj dobi stekne pozitivno i ugodno iskustvo koje će bitno utjecati na kvalitetu pregleda i zahvata stomatologa u budućnosti.

Nadalje, za dobru pripremu djeteta na stomatološki tretman, od presudne važnosti jest uloga roditelja. Uloga roditelja započinje još i prije rođenja djeteta primjenom preventivnih mjera majke a u svrhu očuvanja oralnog zdravlja. Zaista je presudno roditeljima objasniti važnost oralne higijene i očuvanja mliječnih zubića te je potrebno roditelje uputiti kako djecu motivirati na suradnju. Također, roditelji vlastitim postupcima, načinom odgoja, pogledima na oralno zdravlje te primjerom na samom sebi mogu bitno utjecati na ponašanje djeteta te tako oblikovati ponašanje, savjest i odnos djeteta prema važnosti oralnog zdravlja i odlaska u stomatološku ordinaciju.

Uspješno stomatološko liječenje djece se zasniva na poznavanju psihološkog razvoja djeteta i uspostavljanju kvalitetnog odnosa između djeteta, roditelja i stomatologa. Potrebno je uložiti veliki trud u uzajamnoj komunikaciji, dogovaranju i planiranju terapije, kako bi svi zajedno postigli najbolji mogući rezultat u liječenju djeteta.

Prilikom dogovaranja prvog posjeta, dobro je da se roditelj raspita o zahvatima i procedurama koje stomatolog namjerava učiniti nakon što u ordinaciju po prvi puta uđe novi mali pacijent. Roditelj na taj način ima priliku prije samog stomatologa pripremiti dijete i upoznati ga s onim što će mu se događati u stomatološkoj ordinaciji. Također, važno je i poželjno izmjeniti sa stomatologom bitne informacije poput djetetovih emocija i reakcija na podražaje, što ga uznemiruje a što smiruje, ima li brata ili sestru, kućne ljubimce i slično. Stomatolog mora biti upućen ima li dijete bilo kakve medicinske dijagnoze također!

U kompletnom postupku je važno da je i sam roditelj miran jer će smirenost i nježnost roditelja pomoći i djetetu da prebrodi eventualno neugodno iskustvo. Djeca su kao mali „radari“ – osjećaju stanje i emocije svojih roditelja te se ravnaju prema njima. Ako je roditelj uplašen, i dijete će biti uplašeno. Ako je roditelj napet i nervozan iako se trudi da to ne pokaže, dijete će to stanje registrirati i osjećati će se isto tako.

Ako ste vi spremni i mirni, djelovati ćete tako i na svoje dijete. Dijete će vam vjerovati i naučiti će se suočavati sa teškim i ponekad bolnim situacijama. Opišite na svoj način i pokušajte djetetu dočarati uz pomoć slikovnica i crtića kako bi stomatološka ordinacija mogla izgledati, pokušajte opisati kako bi ordinacija mogla mirisati i koje sve zvukove bi dijete moglo čuti. Velika pomoć mogu biti upravo slikovnice s tematikom odlaska stomatologu gdje autori na primjeren način kroz glavne likove opisuju simpatične zgode kod stomatologa.

Prilikom posjeta, ponesite i igračke kako biste djetetu skratili vrijeme u čekaonici i zaokupili mu pažnju nečim zanimljivim te mu tako smanjili pojavu napetosti.

Nerijetko i nesvjesno roditelji svojim načinom odgoja bitno utječu na ponašanje djeteta pa tako vrlo često zbog vlastitog straha potiču i pojavu straha i tjeskobe kod djeteta a posljedično odmažu u pripremi na stomatološko liječenje. Nažalost, roditelji prečesto zanemaruju vlastitu ulogu misleći da je doktor taj koji sam treba riješavati problem.

Prvi posjet djeteta stomatologu, kako je i prethodno napisano, često nije uvjetovan pojavom karijesa ili boli u zubima već on služi kako bi se dijete i stomatolog upoznali i stvorili prijateljski odnos koji će itekako utjecati na slijedeće posjete i buduću suradnju. On ne traje dugo (15-30 minuta), a ako se dijete prilikom prvog posjeta ne opire, stomatolog može učiniti i kratki pregled uz uporabu stomatološkog zrcala i sonde kako bi mogao provjeriti djetetovo oralno zdravlje i planirati eventualnu terapiju.

Ponašanje stomatologa utječe na ponašanje djeteta i njegovu percepciju stomatologa također!

Ukoliko stomatolog i cijeli tim djetetu pristupa s empatijom i pozitivnim stavom, dijete će steći povjerenje. Vrlo je važno malenog pacijenta dočekati s veseljem, pristupiti mu i odnositi se na prijeteljski način. Dijete će to prepoznati i biti će spremnije na suradnju.

Na kraju treba naglasiti da je najveća i najvažnija poruka za roditelje ta da su zdravi zubići ogledalo cjelokupnog zdravog organizma djeteta te da je bitna pravilna priprema za prvi pregled podjednako od strane roditelja i stomatologa.

Jana Šaljan, bacc.med.techn.

No Comments

Post A Comment