IZBJELJIVATI ZUBE – DA ILI NE?

IZBJELJIVATI ZUBE – DA ILI NE?

U novom blogu pokušali smo odgovoriti na najčešća pitanja koja pacijenti postavljaju prilikom upita za izbjeljivanje zubi. Izbjeljivanje zubi jedan je od najčešćih estetskih zahvata u stomatologiji, a ako želite otrkriti da li ispunjavate sve zahtjeve za ovaj zahvat nastavite nas čitati 🙂

  1. Koji je najmoderniji način izbjeljivanja zubi – kako izgleda, koji je učinak, koliko traje i po kojoj cijeni?

Teško je reći koji je trenutačno najmoderniji način izbjeljivanja zuba. Obzirom da tržište skoro svakodnevno donosi inovacije u stomatologiji pa tako i u području estetske stomatologije, metode koje su danas nove već nakon nekog vremena postaju “stara priča”. Metoda izbjeljivanja zubi postoji nekoliko, od onih koje pacijenti sami provode kod kuće, pa do izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji. Bijeliti se mogu pojedinačni zubi koji su potamnili nakon endodontske terapije (“vađenja živca”); u tom slučaju govorimo o metodi koja se popularno naziva “walking bleaching”, ili se mogu bijeliti svi zubi, odnosno oni koji su vidljivi prilikom osmjeha (vanjsko izbjeljivanje). To se može postići primjenom lasera, zoom lampe ili kućnih udlaga.

U našoj ordinaciji najčešće pristupamo metodi izbjeljivanja zubi lampom. Ovdje se radi o jednoposjetnom izbjeljivanju zubi koje se bazira na korištenju hidrogena visokih koncentracija od 25 do 40%, te njegovom aktiviranju u ustima. Rezultati profesionalnog izbjeljivanja zubi ovise o metodi izbjeljivanja koju koristimo, početnoj boji zuba (koju uvijek treba fotografski zabilježiti), te o permeabilnosti zuba. Zubi koji su po nijansi žući općenito su povoljniji za izbjeljivanje od onih sivih nijansi, odnosno dobiveni rezultati su bolji i pacijenti su zadovoljniji. Stvarni rezultati postignuti izbjeljivanjem vide se tek nakon 2 tjedna kada se caklina u potpunosti rehidrira, te ih je potrebno ponovno fotografski zabilježiti. Koliko će efekti izbjeljivanja trajati ovisi prvenstveno o navikama samog pacijenta. Prva dva tjedna nakon zahvata zabranjeno je pušenje i potrebno je izbjegavati obojene napitke (kava, vino, čaj). Ponovno izbjeljivanje zubi ne preporuča se raditi unutar godine dana od dana prvog izbjeljivanja. Cijene ovog zahvata variraju od ordinacije do ordinacije. Na tržištu možete naći iznose od 850kn pa do nekoliko tisuća kuna.

  1. Da li je bjelina zubi isključivo estetike radi i tko najčešće dolazi na ovakve tretmane?

Izbjeljivanje zubi je danas jedan od najizvođenijih tretmana u stomatološkim ordinacijama. Najčešće se radi o mladim osobama zdravih zubi, te promjenom boje istih žele uljepšati svoj osmijeh, podići samopouzdanje te na taj način si podižu kvalitetu života. Izbjeljivanje također primjenjujemo kod opsežnijih oralnih rehabilitacija gdje želimo uskladiti boju prirodnih zuba i protetskih nadomjestaka. Važno je napomenuti da se ispuni i protetski nadomjesci (krunice, mostovi) ne mogu izbjeliti ovim postupkom, te je to potrebno napomenuti pacijentu prije samog postupka. Prije samog izbjeljivanja potrebno je nekoliko dana ranije očistiti zubni kamenac i ispjeskariti zube.

  1. I prije razvoja tehnologije, ali danas posebice dostupno je niz pasti, krema, tekućina pa i aparata za osobnu upotrebu – na što upozoriti, da li je i kakva njihova učinkovitost, tko nipošto ne bi smio koristiti takva sredstva itd?

Postoji niz preparata koje pacijenti koriste u kućnoj radinosti za izbjeljivanje zubi. Dovoljno je danas otići na Instagram i nemoguće je ne naletiti na neki od preparata kojim se garantira uspjesno izbjeljivanje zubi. Recepti kao što su mješanje limunovog soka i soli, ili često postavljeno pitanje upotrebe sode bikarbone najčešće rezultira oštećenjima cakline zuba i zubnog mesa tjekom dugotrajnog korištenja, preosjetljivošću zubi i nezadovoljavajućim rezultatima. Posebna skupina proizvoda koje susrećemo na tržištu su tzv. “whitening products” – razne paste za izbjeljivanje zubi. One u svom sastavu imaju jače abrazivne sastojke od normalnih pasti čime skidaju površinske pigmente sa zuba, ali neće promjeniti prirodnu boju zuba. Općenito se smatra da osobe koje pate od pretjerane osjetljivosti zubi nisu kandidati za ovakve proizvode, ali niti za profesionalno izbjeljivanje zubi. Izbjeljivanje se također ne radi kod trudnica, kod osoba sa alergijom na karbamid peroksid i hipoklorit, pacijenata sa nesaniranim zubima i bolestima potpornog aparata zuba (gingivitis, parodontitis).

Perfect smile before and after bleaching. Dental care and whitening concept
  1. Da li su zubne paste za izbjelijvanje mit ili doista s vremenom funkcioniraju?

Odgovor smo ponudili u prethodnom odgovoru. Paste za bijeljenje neće promjeniti prirodnu boju zuba. Važno je napomenuti da prečestim, odnosno pretjeranim korištenjem takvih proizvoda zapravo si možemo nanijeti više štete nego koristi jer oštećujemo caklinu zuba.