Botoks – zašto ne!?

Botoks – zašto ne!?

Proces starenja je neizbježan,a naš životni vijek sve dulji. Želje i vizije se mijenjaju iz generacije u generaciju sukladno sa povećanim mogućnostima. Kad koristimo termin „u skladu sa svojim godinama“  jasno je da se i u tom pogledu štošta primijenilo. Kvalitetna kozmetika, koja koristi potencijale prirode u kombinaciji sa tehnološkim dostignućima, iskorištava maksimalni potencijal naše kože da se sama regenerira i ostaje duže zdrava, elastična, hidriatizirana. Koža je naša zaštita od svih vanjskih utjecaja i dužni smo joj pružiti posebnu pažnju ako želimo da odiše zdravljem i ljepotom. Ona je prvo što vidimo kad se ujutro pogledamo u ogledalo i osjećaj koji nas obuzme se reflektira na naš osjećaj zadovoljstva samim sobom, kao i na naše raspoloženje za cijeli dan.

Unatoč šutnji, estetska medicina ušla je i u živote mnogih Hrvata. Vrlo često ni bračni partneri ne znaju što je tajna izgleda njihovih supruga od kojih neke preventivno uzimaju botoks jer ne žele dobiti duboke bore, dok ih one druge imaju i na ovaj ih se način posve sigurno rješavaju.

Često se postavlja pitanje što je zapravo botoks? Lijek, toksin, eliksir mladosti…? Odgovor je – botoks je sve to zajedno. Suprotno predrasudama koje su uglavnom rezultat negativnih medijskih napisa i isticanja loših primjera, važno je znati da je botoks lijek za niz bolesti. Štoviše, koristi se i kao lijek u liječenju mišićnih poremećaja djece. Od 1989. godine nalazi se na listi Američke agencije za hranu i lijekove. Botulinum toksin tipa A je siguran i učinkovit za uporabu kod blefarospazma, strabizma i hemifacijalnih spazama. Riječ je dakle o standardiziranom preparatu koji se u medicini koristi više od 20 godina, a u kozmetologiji desetak godina, te bez iznimke postiže željeni rezultat.

Broj estetskih operacija diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, svake godine raste sve više. Zahvati koji se najviše traže su smanjivanje i povećanje grudi, korekcija nosa, liposukcija i uklanjanje bora. Podaci govore da se svake godine više od 3000 Hrvata odlučuje na odlazak na estetsku operaciju. Razlozi su najčešće ti da su nezadovoljni svojim izgledom zbog čega imaju manjak samopouzdanja. Činjenica je da društveni stereotipi današnjice utječu na ljude, a pogotovo žene, u velikoj mjeri. Nametnuti ideali ljepote čine žene nesigurnima u svoj izgled zbog čega ga one žele mijenjati. Sklad, ljepota i savršenstvo visoko su na listi prioriteta kad se govori o izgledu. Stoga niti ne čudi što statistički podaci govore da čak 83% Hrvatica želi promijeniti svoj izgled. Uzimajući u obzir svjetske podatke, oni pokazuju da bi čak devet od deset žena promijenilo nešto na svom tijelu. Ovakav stav je posebno izražen kod mladih žena, a čini se da neprihvaćanje vlastitog izgleda postaje norma ponašanja.

Botoks je tema koja kod nas, nažalost, još uvijek ima negativnu konotaciju. Da li je  štetan? Kakav ću rezultat dobiti? Da li će moja okolina primjetiti ovu promjenu i mogu li se nositi s činjenicom da drugi znaju da nisam bio/bila zadovoljan/na svojim izgledom? One plitke borice koje prvi put uočavamo oko 30. godine su rezultat fiziološke pojave (gubljenja vlage, kidanja kolagenskih niti…) utjecaja okoline, genetike. Bore nas bude i osvještavaju potrebu za brigom, ali imaju i svoj šarm! Prava mjera ključ je uspjeha i odluka je na nama, ali svakako ne bez stručne upute stručnjaka. Česti stav da se korištenjem botoksa gubi prirodan izgled je stereotip. Ključan je individualni pristup, prilagođavanje dobi pacijenta, crtama lica, prirodnoj mimici te mnogim sitnim detaljima.

 

Rezultati zanesenosti, nerealnog gledanja na stvarno stanje svoje kože i nerealnih očekivanja, inzistiranja na vlastitim željama, bez uvažavanja uputa stručnjaka, često rezultiraju nezadovoljavajućim rezultatima, a reflektiraju se i na opći stav javnosti. Nezadovoljavajući, katkad i nakaradni rezultati su upravo ti koje će svako oko primjetiti, dok niz primjera savršeno ukomponiranih zahvata neće zamjetiti bilo tko. Zadovoljstvo koje osoba osjeti nakon stručno obavljenog zahvata je neizbježno. U kombinaciji sa kvalitetnom njegom, botoks će kožu održavati zdravom i lijepom, a zadovoljstvo je neizbježno.