Keramičke krunice i mostovi

Rotim Medical Centar
BOUTIQUE KLINIKA

Estetska stomatologija obuhvaća niz postupaka kojima je cilj uljepšati osmijeh i postići zadovoljsvo pacijenta. Estetska stomatologija postala je dio svake stomatološke terapije te podrazumjeva interdisciplinarni pristup skoro svih grana dentalne medicine.

 

 

 

 

CAD/CAM tehnologija postaje zlatni standard koji omogućuje brzu i preciznu izradu protetskih nadomjestaka (ljuskica, krunica, mostova, inlaya). CAD/CAM sustav u stomatologiji omogućava pouzdan, precizan i brz pristup liječenju koji doprinosi većoj ugodi. Ovakvim pristupom povećava se zadovoljstvo klijenta zbog manje vremena provedenog na stomatološkom stolcu, manje ponavljanja postupka, bržeg dovršetka tretmana, boljeg prianjanja i općenitog poboljšanog iskustva u ordinaciji. Primjenom ove tehnologije mogućnost pogreške se potpuno isključuje a zadovoljstvo pacijenta estetikom protetskog nadomjestka je potpuno.

 

Ova metoda izrade krunica i mostova čini naše pacijenta zadovoljnijima, a samo liječenje ugodnijim jer od sada za novi zub ne treba čekati više tjedana. Sam postupak se sveo na samo dva posjeta a svakom pacijentu se izrade privremene krunice.

 

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

 

Krunica je protetski nadomjestak koji prekriva krunu zuba u cijelosti da bi ju zaštitila, vratila izgubljenu funkciju te estetiku. U našoj ordinaciji u ponudi imamo metal-keramičke krunice, cirkon-keramičke krunice i potpune-keramičke krunice.

 

METAL-KERAMIČKE KRUNICE

 

Baza krunice je napravljena od legure metala i u potpunosti je prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv. Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala (npr. paladij, titan) ili legure s osnovom čelika (npr. nikal ili krom). Prednost metal-keramičkih krunica je što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću. Također, zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koriste u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile. Bijelo zlato je biokompatibilan plemeniti materijal i stoga se preporuča klijentima koji su alergični na metal. Metalnu bazu u potpunosti prekriva keramika, tako da nije narušena estetika zuba.

 

Loše strane metalno keramičkih krunica su moguće tamnjenje zubnog mesa i vidljivost metalnog ruba u vratnom dijelu zuba nakon određenog vremena.

 

POTPUNO KERAMIČKE KRUNICE

 

Potpuno keramičke, odnosno porculanske krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtijeve klijenata . Porculanske krunice u potpunosti oponašaju optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija koji se u potpunosti zbog svoje apsolutne prirodnosti i fantastične estetike prenose u keramiku što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Potpuno porculanske krunice se preporučuju za prednje zube kako bi zadržali vrhunsku estetiku tih zubi. Ovakve krunice su veoma složene, i ovise o anatomskim osobinama klijenta pa zato nisu primjenjive u svim slučajevima.

 

 

 

 

CIRKON-KERAMIČKE KRUNICE

 

Cirkon je najnoviji visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a zadržava se prirodna estetika zuba. S obzirom da se mehanička otpornost postiže već s debljinom od 0,4mm potrebno je manje brušenje prirodnog zuba prije stavljanja krunice. Kako se cirkon keramičke krunice izrađuju precizno, olakšano je čišćenje, a također je smanjena iritacija zubnog mesa (zbog mogućnosti visoke poliranosti i točnosti ruba krunice). Bijela boja cirkona je podloga na kojoj keramički omotač daje prirodnu boju čak i sitnijim zubima. Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja “crnog ruba” zbog povlačenja zubnog mesa jer ne postoji metal u konstrukciji.

 

Ovim novim materijalom bi se u potpunosti mogla iz upotrebe izbaciti metal keramika i po vrlo pristupačnoj cijeni omogućiti dobivanje osmijeha o kakvom ste oduvijek sanjali.

 

Cijene pogledajte na linku – CJENIK.