Paradentoza: razumijevanje, prevencija i liječenje

Paradentoza: razumijevanje, prevencija i liječenje

Paradentoza, poznata i kao parodontna bolest, predstavlja ozbiljno stanje koje zahvaća desni i potporne strukture zuba. Ova progresivna bolest ima potencijal dovesti do gubitka zuba ukoliko se ne liječi na vrijeme. U nastavku, istražujemo paradentozu, njen uzrok, tijek razvoja, te važne metode prevencije i liječenja.

Upoznajte paradentozu

Glavni krivac iza razvoja paradentoze je plak, ljepljiva supstanca koja se formira na površini zuba nakon konzumacije hrane i pića. Neredovito četkanje zuba i izostanak korištenja zubnog konca omogućava plaku da se pretvori u zubni kamenac, čime se stvara povoljan okoliš za rast bakterija i izazivanje upale desni.

Upala desni, poznata kao gingivitis, ukoliko nije pravilno tretirana, može se proširiti prema potpornim strukturama zuba, uključujući kost i vezivno tkivo. Ovaj proces oslabljuje potporne strukture zuba, stvara džepove između zuba i desni, te postupno rezultira gubitkom kosti i vezivnog tkiva. Kao posljedica, zubi mogu postati labavi i naposljetku ispasti.

Prevencija i liječenje

Liječenje paradentoze obično uključuje suradnju stomatologa, parodontologa i pacijenta. Prvi korak u tom procesu je uklanjanje plaka i zubnog kamenca putem profesionalnog čišćenja, skaliranja i poliranja. U naprednijim slučajevima, kirurška intervencija može biti neophodna. Ovisno o težini bolesti, mogu se provesti postupci kao što su kiretaža korijenskih površina, operacije povlačenja desni ili čak transplantacija kosti kako bi se nadoknadio gubitak kosti.

Da bi se spriječila paradentoza ili smanjio njen daljnji napredak, redovita i pravilna oralna higijena je ključna. To uključuje četkanje zuba najmanje dva puta dnevno, korištenje zubnog konca i redovite posjete stomatologu radi pregleda i profesionalnog čišćenja.

Važno je također izbjegavati pušenje i kontrolirati faktore rizika kao što su dijabetes i stres. Uravnotežena prehrana i izbjegavanje konzumacije prekomjerne količine slatke hrane i gaziranih pića također mogu smanjiti rizik od razvoja paradentoze. Prehrana bogata hranjivim tvarima, uključujući voće, povrće, cjelovite žitarice i mliječne proizvode, može pružiti potrebne hranjive tvari za zdrave desni i kosti.

Uz održavanje dobre oralne higijene, redovite posjete stomatologu igraju ključnu ulogu u prevenciji i liječenju paradentoze. Stomatolog će procijeniti stanje desni, dubinu džepova između zuba i desni, te preporučiti odgovarajući tretman i pratiti napredak bolesti tijekom vremena.

Vidimo se u RMC-u!

Vaš Ro-team

No Comments

Post A Comment