NEMA VIŠE PRAZNINA: OPCIJE ZA RJEŠAVANJE NEDOSTATKA ZUBA

NEMA VIŠE PRAZNINA: OPCIJE ZA RJEŠAVANJE NEDOSTATKA ZUBA

Gubitak zuba može donijeti osjećaj praznine, kako u osmijehu, tako i u samopouzdanju. No, ne brinite – postoji niz opcija koje vam omogućavaju da povratite osmijeh i funkcionalnost usta. Donosimo vam nekoliko rješenje za nadomjestak izgubljenog zuba ili zubi.

Zubni implantati: stabilnost i prirodnost

Zubni implantati su izuzetno popularna opcija za trajno nadomještanje izgubljenih zuba. Ovi metalni štapići postavljaju se u čeljusnu kost, stvarajući osnovu sličnu prirodnom korijenu zuba. Na implantate se potom postavljaju krunice koje se vizualno i funkcionalno ne razlikuju od prirodnih zuba. Ova opcija pruža stabilnost i dugoročno zadovoljstvo.

Zubni mostovi: povezivanje praznina

Zubni mostovi su odličan način da se popuni praznina uzrokovana gubitkom zuba. Ovi mostovi se sastoje od krunica koje se postavljaju na preostale zube s obje strane praznine, dok se nadomjestni zub postavlja između njih. Osim što poboljšavaju estetiku, mostovi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže i funkcionalnosti usne šupljine.

Parcijalne proteze: praktično rješenje

Parcijalne proteze su odvojive zamjene za izgubljene zube. Ove proteze, izrađene od akrilata i podržane metalnom strukturom, lako se skidaju radi čišćenja i održavanja oralne higijene. Idealne su kada nedostaju zubi na različitim mjestima u usnoj šupljini.

Totalne proteze: potpuno rješenje

Totalne proteze, poznate i kao “umjetne vilice”, opcija su kada nedostaju svi zubi u gornjoj ili donjoj čeljusti. Ove proteze, izrađene od akrilata, vraćaju osmijeh i poboljšavaju funkcionalnost za žvakanje i govor.

Privremena rješenja: prijelazni koraci

U nekim situacijama, privremena rješenja mogu biti korak prema trajnim opcijama. Privremene proteze ili mostovi mogu se koristiti dok se ne donese konačna odluka o nadoknadi.

Prije nego donesete odluku, uvijek je najbolje konzultirati se sa stomatologom ili stručnjakom za protetiku kako biste utvrdili najprikladniju opciju za vaše potrebe. Svaka opcija ima svoje prednosti i treba je prilagoditi vašim ciljevima i osobnim uvjetima. Bez obzira na put koji odaberete, vraćanje osmijeha i samopouzdanja je unutar vašeg dosega uz stručnu podršku.

Vidimo se u RMC-u!

Vaš Ro-team

No Comments

Post A Comment